Dit is Project Scarlett -sorry, Xbox Series X

De grootste verrassing tijdens The Game Awards vannacht was zonder twijfel de plotse aankondiging van de nieuwe Xbox console: Xbox Series X. Dit is wat we er momenteel over weten.

De titel zegt het al, we weten nu de officiële naam van de next-gen console van Microsoft: Xbox Series X. Een ietwat aparte naam dat ons vooral doet denken dat er meer dan een nieuwe Xbox op komst zou zijn. En er zijn genoeg geruchten dat deze gedachte kunnen ondersteunen.
Phil Spencer gaf in een interview met Gamespot al aan dat “de naam ‘Series X’ Microsoft de vrijheid geeft om andere descriptoren te maken wanneer dat nodig is”, maar verder ging hij daar niet op in.

Qua design is de Series X helemaal anders dan de vorige Xbox consoles. Deze keer heeft Microsoft voor een toren design gegaan. Dat hebben ze, volgens Spencer, gedaan om de console te laten verdwijnen in jouw entertainment center. Hij is ook ontworpen om zo stil mogelijk te werken. Hij zou niet luider zijn dan de Xbox One X tijdens het spelen. En de Xbox One X is al een vrij stille console. Het Series X designteam is daarin geslaagd door de console 1 grote fan te geven dat warme lucht door de open bovenkant naar buiten te stuwt.

“There’s always this tension between design and the kind of acoustics and cooling and function of the console, and we were not going to compromise on function. I’m just incredibly impressed with the design that they came back with.”

Phil Spencer, hoofd van Xbox

De controller van Series X heeft geen zichtbaar grote veranderingen ondergaan. Op het eerste zicht is de enige verandering de toevoeging van een share-knop, in het midden van de controller. De overgang van de bovenkant naar de achterzijde van de Xbox-controller zou ook iets meer afgerond zijn. Om hem zo nog net iets ergonomischer te maken.
Iets wat je niet meteen zal zien, is dat de controller een nieuwe hybride d-pad -zoals de Elite Controllers- heeft gekregen. Verder zullen de rumble triggers en de haptic feedback opnieuw aanwezig zijn. Om af te sluiten heeft het team bij Microsoft hard gewerkt om de input latency (de tijd dat de controller nodig heeft om jouw druk op een knop te registreren en door te sturen naar de console) nog meer te verminderen. En laten we eerlijk zijn, die input latency was al heel laag (namelijk 6,9 ms). Die verminderde input latency hebben ze bereikt door ‘dynamic latency input’ wat er, heel simpel uitgelegd, voor zorgt dat jouw invoer direct gesynchroniseerd worden met de rendering van de game.

Intern zal de Series X een NVMe SSD krijgen in plaats van een traditionele harde schijf. Die zal er samen met super snel GDDR6 RAM geheugen voor zorgen dat games veel sneller laden en er grafisch ook heel veel beter gaan uit zien. Series X zou, volgens Microsoft 8K gaming ondersteunen. Evenals 120fps en ray tracing. De custom AMD Zen2 processor zal daar zeker ook bij helpen. Daarnaast wordt er ook gehint naar de mogelijkheid om meerdere games tegelijk op de achtergrond te laten draaien.

“Today, we have the capability of instantly resuming the last game that you were playing. Why can’t you do that for multiple games? Many players choose to play multiple games at the same time, being able to instantly jump right back where I was, those are things that we can do with the platform level to make the gaming experience better. It’s really about ensuring there’s less waiting and more time playing because that’s ultimately what we all want to do with a with the consoles and with the services that we have.”

Jason Ronald, Partner Director of Program Management for Team Xbox

Over games spelen gesproken: de eerste Xbox Series X game was ook al meteen aangekondigd. Senua’s Saga: Hellblade II werd met een bombastische trailer aangekondigd, de game zal samen met de Series X in het najaar van 2020 verschijnen.

De trailer is, om zeker te zijn dat de volledige kracht van de Series X getoond werd, aan de hand van een speciale build van Hellblade II gemaakt.
Wat er juist in de trailer aan de gang is weet ik niet, maar het ziet er allemaal uitzonderlijk goed uit.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder van deze website gebruik te maken, gaat u hiermee akkoord.  Meer info

Scroll naar boven