Nederlands onderzoek: “Gaming biedt voordelen in ontwikkeling kind”

Volgens een onderzoek door het VGFN (Videogames Federation Nederland) geeft negen op de tien ouders aan dat het spelen van videogames voordelen oplevert voor hun kinderen.

Ouders zijn steeds meer geïnformeerd over het gamegedrag van hun kind, en erkennen de voordelen ervan.

Het jaarlijks onderzoek dat het gamegedrag van kinderen onder de loep neemt, geeft maar liefst 92% van de ondervraagde ouders aan dat videogames spelen voordelen oplevert voor hun kinderen.
Het onderzoek is afgenomen bij 1058 Nederlandse ouders tussen de 25 en 60 met een kind tussen 4 en 17 jaar oud.
Ondanks het erkennen van de voordelen dat games spelen kan bieden, geven de ouders ook aan bepaalde voorwaarden aan hun kinderen te stellen om te mogen spelen. Verder geven de ouders ook aan een steeds groter wordende behoefte te hebben om op de hoogte te zijn van het gamegedrag van hun kind.

Een van de grootste voordelen van gaming zou, volgens ouders van kinderen met de leeftijd tussen de 10 en 17 jaar, het aanleren zijn van de Engelse taal. Dat is een mening dat maar liefst 61% van de ondervraagde ouders delen. Voor gamende kinderen tussen de 4 en 9 geven de ouders dan weer aan dat videogames spelen helpt met het ontwikkelen van hun creativiteit (54%).
Ook vinden de meeste ouders videogames goed voor de intelligentie (32%) en sociale vaardigheden (31%) van hun kind.

Limieten stellen blijft belangrijk.

Maar het is niet omdat de ouders de voordelen van videogames erkennen dat ze hun kinderen zonder enige voorwaarden laten gamen. Zo geeft maar liefst 66% van de ouders aan dat hun kind enkel games mag spelen als hun huiswerk mooi is afgewerkt. 35% van de ouders vind het dan weer belangrijk dat hun kamer opgeruimd is en 34% geeft aan dat hun kind enkel videogames mag spelen als ze met een goed rapport naar huis komen.

Drie kwart van de ouders geeft aan goed op de hoogte te zijn van het gamegedrag van hun kind, toch geeft de meerderheid van de ouders aan nóg beter op de hoogte te willen zijn. Vooral ouders van jonge kinderen (4-9 jaar) vinden het erg belangrijk om meer inzicht in het gamegedrag van hun kind te krijgen. Een van de belangrijkste vragen dat de ouders zichzelf stellen is hoeveel tijd hun kind juist besteed aan het spelen van videogames.

Het onderzoek gaf ook aan dat 75% van de ondervraagde ouders bekend is met één of meer parental control tool én dat maar 24% van die ouders de tools niet gebruikt. De meest gebruikte tool dat gebruikt wordt legt het uitgeven van geld in games aan banden.

Reageer

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder van deze website gebruik te maken, gaat u hiermee akkoord.  Meer info

Scroll naar boven