Nog geen dag na sluiting Nintendo Switch emulator Yuzu, duiken alternatieven al op

Je hebt het misschien wel al gehoord dat Nintendo deze week zijn slag thuis heeft gehaald door populaire Nintendo Switch emulator Yuzu offline te halen. Maar nog geen 24 uur later duiken er al goede alternatieven voor de dienst op.

Yuzu, een populaire Switch emulator dat het toeliet Switch games op PC te spelen, werd eerder deze week offline gehaald nadat Nintendo het bedrijf achter het programma aanklaagde. Tropic Haze, het bedrijf achter Yuzu, werd eind vorige maand door Nintendo voor de rechter gesleept omdat het zijn gebruikers toeliet Nintendo games te spelen nog voor die effectief uit kwamen. Zo liet Nintendo weten dat er ruim 1 miljoen spelers met The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom met illegaal gedownloade kopieën van de game aan de slag konden. En dat een hele week vóór de release van de game. Hierdoor heeft Nintendo niet alleen miljoenen in omzet misgelopen, maar zorgde het er ook voor dat er veel spoilers voor de game online verschenen.
Hoewel Tropic Haze zelf herhaaldelijk aanhaalde dat het het verspreiden van illegale kopieën van games niet goedkeurde en ook zelf geen game downloads aanbood, had Yuzu wel de ingebouwde functie om alle beveiligingen op Switch cartridges te omzeilen. Wat het dus extreem eenvoudig maakte om die illegale kopieën te verspreiden. Iets wat Nintendo ook aanhaalde in hun klacht tegen Tropic Haze. Volgens Nintendo heeft het “onherstelbare” schade aangericht door “iedere internet gebruiker ter wereld de middelen om onrechtmatig virtueel alle Nintendo Switch games beveiligingen te ontsleutelen en te spelen. Zonder ooit ook maar een cent voor de game of een Nintendo console te betalen.”

Hoewel emulators zelf helemaal niet tegen de wet ingaan, en doorgaans getolereerd worden, heeft Nintendo hun pijlen specifiek op Yuzu gericht om één heel specifieke reden: Yuzu had ‘betalende’ klanten. Dit omdat Yuzu gefinancierd werd doormiddel van een Patreon pagina. Die inkomsten zouden, volgens Tropic Haze, niet gebruikt zijn om Yuzu zelf te ontwikkelen. Maar wel om hun staff er mee te betalen. De Patreons van Yuzu zouden, volgens Nintendo, ook vroegtijdige toegang krijgen tot nieuwe versies van Yuzu dat ze meteen ook toeliet de laatste nieuwe gekraakte games te spelen. Want de niet-betalende klanten moesten het stellen met een iets oudere versie dat de laatste nieuwe anti-beveiligingen niet bevatte.

Tropic Haze heeft op 4 maart de handdoek in de ring gegooid en met Nintendo tot een schikkingsakkoord gekomen. Torpic Haze moet Nintendo een schadevergoeding van 2,4 miljoen Dollar betalen en moest meteen alle ontwikkeling en verspreiding van Yuzu stopzetten. Dat laatste gebeurde effectief op 5 maart. Dat is wanneer Tropic Haze alle Yuzu bestanden van hun Discord servers en GitHub-pagina’s heeft verwijderd.

Nu zijn we iets meer dan een dag later en, het is misschien geen verrassing, de eerste alternatieven voor Yuzu duiken online op. De eersten doken zelfs al enkele uren na het offline halen van Yuzu op. Hoewel de meeste van deze alternatieven zich adverteren als voor legaal gebruik, is het goed om te weten dat Nintendo bijzonder streng optreed tegen emulators. Op de Intellectual Property and Piracy FAQ pagina van Nintendo is er zo te lezen dat het gebruik van emulators tegen hun beleid ingaat, want het is illegaal om kopieën van games te maken en bezitten.
Om ervoor te zorgen dat gamers toch nog hun oude Nintendo games kunnen spelen biedt Nintendo zelf een eigen emulator aan in de vorm van hun Virtual Console titels. Al is dat ook maar een relatief kleine selectie.

Het is nu nog maar de vraag hoe lang het zal duren voordat Nintendo’s advocaten hun pijlen zullen richten op andere emulators zoals Ryujinx.

Reageer

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder van deze website gebruik te maken, gaat u hiermee akkoord.  Meer info

Scroll naar boven