Ontwikkelingskosten Horizon: Forbidden West en The Last of Us: Part II gelekt door blunder met censuurstift

Uit documenten dat door Sony ingediend waren voor de rechtszaak tussen Microsoft en het Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission), over de overname van Activision Blizzard door Microsoft, zijn de kostprijzen voor de ontwikkeling van Horizon: Forbidden West en The Last of Us: Part II gelekt.

Het was namelijk nooit de bedoeling dat die prijskaartjes, en de grootte van het ontwikkelingsteam van de games, publiek bekend gemaakt zouden worden. Maar dankzij een foutje met een censuurstift liggen al deze cijfers nu toch voor het grijpen.

Zo kunnen we lezen dat de ontwikkeling van Horizon: Forbidden West maar liefst vijf jaar duurde, er meer dan 300 mensen full-time aan gewerkt hebben én dat het 212 miljoen dollar kostte om te ontwikkelen. Daarnaast zien we ook dat The Last of Us Part II minstens 70 maanden in ontwikkeling was, er 200 mensen full-time aan gewerkt hebben en dat het zo’n 220 miljoen dollar gekost heeft. Opvallend is ook dat de kosten enkel de effectieve ontwikkelingskosten van de games bedraagt en geen andere kosten zoals marketing.

In de documenten was er ook te lezen dat in 2021 ongeveer veertien miljoen PlayStation Plus-abonnees maar liefst minstens dertig procent van hun gametijd in Call of Duty spendeerden. Bij zo’n zes miljoen spelers was dit zelfs meer dan 70% van hun gametijd. Volgens Sony zijn er ongeveer een miljoen PlayStation gebruikers dat enkel Call of Duty spelen.

Daarnaast suggereren de documenten van Sony dat Call of Duty in 2021 goed was voor een omzet van maar liefst 1,5 miljard dollar wereldwijd. Volgens het huidige contract tussen Activision en Sony zal er nog één CoD-game naar PlayStation komen. Dat zou later dit jaar nog moeten gebeuren.

Sony heeft deze bestanden met de FTC gedeeld in de hoop om zo de Activision-Microsoft overname tegen te houden. Sony wilde op deze manier namelijk aantonen dat ze een enorm verlies zou lijden als Microsoft in de toekomst zou beslissen Call of Duty een Microsoft-exclusive te maken. De deadline voor die overname ligt op 19 juli.

Reageer

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder van deze website gebruik te maken, gaat u hiermee akkoord.  Meer info

Scroll naar boven