PlayStation 5 Pro specificaties gelekt, tot 4x betere ray-tracing dan standaard PS5

Dit weekend heeft youtuber Moore’s Law is Dead verschillende specificaties van de PlayStation 5 Pro gedeeld. Die specificaties werden gisteren door Insider Gaming bevestigd.

We zullen starten met de dingen dat hetzelfde blijven tussen de standaard PS5 en de Pro. Namelijk de CPU. Beide consoles zullen dezelfde Custom AMD Zen 2 processor gebruiken. Al zal de Pro-console een High CPU Frequency Mode gebruik kunnen maken, daardoor zal de processor boosten tot 3.85GHz. Een stijging van 10% tegenover de standaard console. Deze High CPU Frequency Mode heeft wel een klein nadeel, want wanneer de CPU hier gebruik van zal maken zal de GPU (de grafische kaart) van de PS5 Pro met 1.5% downclocken. Dit zou resulteren in ongeveer 1% minder grafische kracht.
Wat ook hetzelfde blijft tussen de twee consoles, tenminste als je de Slim variant gebruikt als vergelijkingspunt, is dat de PS5 Pro ook met een afneembare discdrive komt en met 1TB aan opslag.

Wat wél veranderd is het geheugen van de Pro console want doordat het geheugengebruik in de Pro start verbeterd is, is de geheugenbandbreedte van de Pro variant effectief 28% groter. Namelijk van 448 GB/s in de standaard PS5 naar 576 GB/s in de Pro.

De grootste verandering komt echter naar de GPU van de console. Zo zal de nieuwe GPU 33.5 TFLOPS ruwe kracht hebben. Ter vergelijking, de standaard PlayStation 5 heeft 10.28 TFLOPS. Deze krachtigere GPU zal ervoor zorgen dat games tot 45% sneller renderen dan op de standaard PS5 en moet ervoor zorgen dat Ray-Tracing games 2 tot 4 keer beter zullen draaien op de PlayStation 5 Pro. Om daar bij te helpen heeft Sony hun eigen upscaling technologie ontwikkeld: PlayStation Spectral Super Resolution. PSSR zou, volgens Sony zelf, betere upscaling resultaten bieden dan AMD’s FSR2. Om daarbij te helpen krijgt de Pro’s GPU een AI Accelerator dat ondersteuning biedt voor 300 TOPS 8-bit computing.

Volgens het lek mogen we de PlayStation 5 Pro rond de kerstperiode van dit jaar verwachten.

2 gedachten over “PlayStation 5 Pro specificaties gelekt, tot 4x betere ray-tracing dan standaard PS5”

  1. Tot 4x sneller klopt globaal gezien totaal niet natuurlijk.
    De raytraycing zal in sommige gevallen tot maximaal 4X sneller zijn… Maar het toestel zelf zeker niet. Je schept verkeerde verwachtingen met zo’n titel.

Reageer

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder van deze website gebruik te maken, gaat u hiermee akkoord.  Meer info

Scroll naar boven