The Day Before servers zijn offline gegaan

Het zat er aan te komen, en het is nu ook gebeurd: de servers van The Day Before zijn offline gegaan. Dit ging er aan vooraf

The Day Before was, voor diegenen dat het niet meer weten, de PvE survival shooter van Fntastic. De game werd in 2021 met een heel indrukwekkend ogende trailer aangekondigd. De relatief nieuwe studio beloofde ware next-gen graphics en gameplay. In de eerste trailer toonde het een post-apocalyptische stad dat zorgwekkend veel op het New York van Ubisoft’s The Division leek. Fntastic beloofde in de trailer dat de game een MMO survival game zou worden en de hype rond de game was meteen voelbaar. De game was zelfs een hele tijd lang de meest gewishliste game op Steam.

Het duurde echter niet heel lang voordat de game én de ontwikkelaars beschuldigd werden van plagiaat en copyright inbreuken. Zo had de studio de rechten op de naam The Day Before niet eens in bezit en werd ervoor aangeklaagd door de makers van een kalender app. De naam van dat bedrijf? TheDayBefore, Inc..
Fntastic had echter geluk en mocht van de rechter de naam toch gebruiken, omdat er geen verwarring mogelijk was tussen een kalender app en een MMO game.

Maar de naam was niet het enige dat in opspraak kwam. Latere trailers van de game gebruikten duidelijk tekst en soms zelfs volledige scenes van andere game trailers, maar dan nagemaakt met hun eigen characters en levels. Zo waren er duidelijke overeenkomsten met trailers van Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2, Grand Theft Auto V én Call of Duty te zien.

Het viel ook op dat de kwaliteit van de trailers, zowel visueel als inhoudelijk, met iedere nieuwe release achteruit ging en lang niet meer leek op die eerste indrukwekkende trailer. Meer en meer nieuwsoutlets begonnen ook te denken dat de game nooit echt zou uit komen, ook ik was hier schuldig aan. Maar Fntastic snoerde iedereen die dit dacht de mond door een Early Access releasedatum te geven. Al hadden ze dit achteraf gezien beter niet gedaan…

Toen The Day Before op steam verscheen en spelers eindelijk met de overhypte game aan de slag konden kon iedereen zien aan welk soort rommel de studio werkte. De beloofde Survival MMO bleek een standaard, en slecht uitgewerkte, PvE extraction shooter te zijn. De map was klein en leeg, de game zat bomvol glitches en had letterlijke gaten waar spelers vast in kwamen te zitten. Om dat laatste probleem nog erger te maken konden spelers de game niet opnieuw opstarten om uit die gaten te raken, want als je de save heropende spawnde je gewoon terug in dat gat. Verder waren de beloofde zombies in de game bijna onbestaande, en vormden ze geen enkele bedreiging omdat ze zo traag waren en ze niet om obstakels heen konden navigeren. Ook het online gedeelte van de game werkte amper, zo waren er veel spelers die geen andere spelers zagen wanneer ze in-game waren. Dat was misschien wel goed, want als je zonder wapen in de map spawnde kon je je niet verdedigen tegen andere spelers of zombies, want The Day Before had géén melee systeem.

De lancering van The Day Before verliep dus helemaal niet volgens plan en flopte zo hard dat de studio erachter, Fntastic, amper vier dagen erna de deuren mocht sluiten. Door de vele refunds dat ze mochten uitbetalen was er namelijk geen geld meer om de verdere ontwikkeling van de game voort te zetten.

Enkele dagen na de aankondiging van hun faillissement, begon Fntastic ook met het uitwissen van hun digitale sporen. Zo verwijderde het alle trailers van hun officiële YouTube-kanaal, heeft CEO Eduard Gotovtsev zijn Twitter-account verwijderd en zijn LinkedIn profiel op privé geplaatst. Het heeft ook verschillende developer tags in de Steam backend veranderd om afstand van The Day Before te nemen.

The Day Before verscheen 7 december 2023 in Early Access op PC via Steam en was 47 dagen speelbaar. De game zou ook een PlayStation 5 en Xbox Series S|X versie krijgen.

Nu de game servers ook offline gegaan zijn, kunnen we het The Day Before hoofdstuk afsluiten, al denk ik dat het Fntastic verhaal nog wel een staartje zal krijgen. Wat denken jullie over de hele situatie?

Reageer

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder van deze website gebruik te maken, gaat u hiermee akkoord.  Meer info

Scroll naar boven